Hoi mijn naam is Thea, Psycholoog

Interview

Mindfulness is een mooie tool om weer in verbinding te komen met jezelf. Hiernaast zijn er nog veel meer tools. Naast mindfulness doe ik ook aan: hypnose, imaginatie/rescripting, verbindende communicatie, innerlijk kindwerk, schreeuwsessies, EMDR, familieopstellingen, rouwtherapie, lichaamswerk, gendergroepen en muziektherapie.

 

Meer verhalen?
< Lees interviews met andere medewerkers!

Ik stel mij graag aan je voor!

Ik ben Thea en sinds de start werkzaam bij Promentis als Psycholoog, met als expertise traumatherapeut.

Waarom heb je gekozen voor een baan in de verslavingszorg?

In mijn carrière heb veel gewerkt met jongeren; hier ligt ook echt mijn passie. Vooral jongeren met agressieproblemen waarbij ik veel via beweging een ingang zocht en vond.

Eigenlijk wilde ik nooit in de verslavingszorg werken, wegens de verslaving van mijn eigen moeder. Maar ik kreeg een baan bij een verslavings-jeugdkliniek en wilde het wel een kans geven. Tijdens het werken in deze jeugdkliniek ben ik erachter gekomen dat mede door mijn eigen ervaringen in gebruik, mijn eetproblematiek maar ook dat ik dochter was van een moeder met een verslaving, ik op veel vlakken kennis bezit over verslaving en ik het ook leuk vind om hiermee te werken. Dit maakt mij namelijk naast een professional ook een ervaringsdeskundige.

Na de vraag of ik Promentis mee wilde opstarten had ik de keus snel gemaakt; het leek me heel mooi om binnen Nederland een mooie nieuwe kliniek op te starten. En sindsdien werk ik hier met veel plezier.

Wat vind je het mooiste aan je werk? En waar haal je de meeste voldoening uit?

Bij Promentis kijken we verder dan alleen de verslaving. We kijken echt naar de cliënt op een holistisch niveau, zodat op meerdere lagen behandeling gegeven kan worden. We durven creatief te zijn in ons handelen omdat de mens geen vaststaand feit is. Geen verslaving is hetzelfde. Iedereen is anders, wat maakt dat je meerdere behandelmogelijkheden moet toepassen en dus elke keer weer opnieuw samen een proces start met een client.

De norm respect is erg waardevol voor mij. Ik kijk liefdevol naar de cliënt en zie echt de mens. Ik voel veel verbinding met het team omdat iedereen graag zo te werk gaat hier. Als team vind ik het prettig dat we elkaar aan durven te spreken. Dit houdt mij en de ander scherp. We werken met alle functies en lagen samen. Zo is iedereen belangrijk en wordt er een prettige samenwerking gevormd. Deze samenwerking zorgt ervoor dat iedereen uit het team meedenkt bij een creatieve oplossing die toegepast kan worden bij een cliënt. Dit maakt onze behandeling passend en sterk.

 

"Zodra de zelfliefde en de dromen groeien past een verslaving (waarin je jezelf langzaam kapot maak) niet meer in je leven"

 

Waarom ben jij psycholoog/traumatherapeut geworden?

Ik ben zelf in herstel gekomen dankzij Vipassana meditatie. Dit is een vorm van mindfulness. Voorheen zocht ik altijd veel buiten mijzelf zoals studies en reizen. Voor mij werkte op dat moment het beste om terug te keren in mijzelf en mijn eigen gevoelens aan te gaan. Deze vorm van meditatie was hierdoor echt een omkeer in mijn leven. De kern van verslaving is het niet willen voelen. Verslaving zit op controle.

Controle zit op bepaalde dingen niet willen voelen en aan willen gaan. Mindfulness is een mooie tool om weer in verbinding te komen met jezelf. Hiernaast zijn er nog veel meer tools. Naast mindfulness doe ik ook aan: hypnose, imaginatie/rescripting, verbindende communicatie, innerlijk kindwerk, schreeuwsessies, EMDR, familieopstellingen, rouwtherapie, lichaamswerk, gendergroepen en muziektherapie. Dit zijn allemaal creatieve tools die je soms net dat ene zetje geven om meer in verbinding te komen met jezelf.

Ik werk vooral op het aangaan van onderliggende dynamieken. Dynamieken die invloed hebben op de persoon op dat moment. Toen ik het zelf moeilijk had, had ik weinig aan een behandelaar die mijn gedachtes uitploos of adviezen gaf. Ik had veel meer aan het aangaan van gevoelens en emoties. Vanuit daar veranderde mijn gedachten automatisch en kwamen de adviezen vanzelf (van binnen uit) alleen maar omdat er ruimte ontstond voor alternatieve ideeën na het loslaten van mijn emoties. Deze wijsheid zit in iedereen. Hierdoor geloof ik in het eigen kunnen van de cliënt. De mens wil zelf heel graag ontwikkelen mits hij daar de juiste ruimte voor heeft gekregen.

Wat is jouw visie op langdurig herstel?

Mijn visie op langdurig herstel is “dat iemand zichzelf weer zo waardevol begint te vinden en dat er dan weer dromen, passie en zin hebt in het leven ontstaat".

  • Het gaat er niet om dat je uiteindelijk alleen maar stopt omdat je niet meer naar de oude situatie wil (met de bijbehorende zin: ik kan nooit meer gebruiken). Dan wordt je herstel een 'strijd tegen verslaving'.
  • Het gaat erom dat de zelfliefde en de dromen groeien en dan past een verslaving (waarin je jezelf langzaam kapot maak) niet meer in je leven (met de bijbehorende zin: ik wil niet meer gebruiken). Verslaving past dan gewoonweg niet meer in je leven.

Dan kun je het nog steeds moeilijk hebben en terugvallen in oud gedrag, maar dit pak je weer snel op omdat je weet dat je het echt niet meer zo wil.

Wat ik ook altijd heel belangrijk vind om te beseffen is dat een verslaving zo complex is dat soms een terugval lijkt alsof iemand niet meer in herstel zit. Maar wanneer zit je eigenlijk in herstel? Soms is een terugval nodig om levenslessen te ervaren. Wij kunnen van alles vinden van iets of iemand, maar het is uiteindelijk de verantwoording van de client zijn/haar eigen leven. Wij kunnen alleen advies geven.

Op het oog lijkt iets soms niet op herstel. Hier moeten we doorheen prikken en intrinsiek gaan kijken. Soms is een terugval nodig en kan dit een mooie leerervaring zijn om te beseffen dat je dat echt niet meer wil, of een les in; o ja, ik kan echt niet meer gebruiken. Etc.

Wat maakt Promentis een fijne plek om te werken?

Ik vind Promentis een fijne plek om te werken door de creatieve sfeer, de gelijkwaardigheid, de open sfeer, jong bedrijf met veel mogelijkheden en iedereen wil echt naar de cliënt kijken.

Wat is de grootste uitdaging als psycholoog/traumatherapeut?

Bij traumatherapie is mijn grootste uitdaging de juiste interventie bij het juiste moment zoeken. Voor iemand met een verslaving is het moeilijk om naar je emoties te gaan. Hiervoor moet ik echt in het moment zijn, bij de persoon blijven en aanvoelen wat het meest kloppend is in dat moment.

Kun je een gemiddelde werkdag als psycholoog/traumatherapeut omschrijven?

Tijdens mijn werkdag ben ik gemiddeld voor 30% aanwezig op de groepen en voor 70% voer ik 1 op 1 gesprekken. Ik heb mijn eigen cliënten maar word vooral ingezet door andere psychologen als iemand bijvoorbeeld een complex (jeugd)trauma heeft.

Wanneer kunnen cliënten jou tegenkomen?

Cliënten gaan mij op veel verschillende plekken tegenkomen. Onder andere tijdens de community meetings, in de groepen en bij 1 op 1 gesprekken.

Wat zou je een cliënt willen meegeven die op zoek is naar hulp?

Ik ben altijd opzoek naar de “inner spark”, met de gedachtenis over het weer willen leven in plaats van te overleven. Hierbij hoort het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven, met het besef dat dit ontzettend eng is. Liever houden mensen zich klein, zwak en verslaafd dan echt mooi, groot en liefdevol te zijn voor zichzelf en anderen.

Wat ik vaak zie is de angst om echt te durven leven en dat men zich liever verschuilt achter van alles. Ik vind het mooi wanneer mensen weer durven te gaan staan in hun leven en kunnen aangeven ‘ik wil dit en ik mag leven’.

Wat ik hoop dat ik de cliënten mee kan geven is dat mensen weer echt zin in het leven kunnen krijgen en liefdevol naar zichzelf leren kijken. Het leven kan pittig zijn met diepen dalen, maar ook echt prachtig. Hierin hoeft de cliënt niet perfect te zijn, want hij is ook maar een mens. Wanneer iemand hulp komt vragen, vraag ik mijzelf altijd af: durf je jezelf te ontdekken achter je verslaving?’

 

Thea, Psycholoog en traumatherapeut bij Promentis

Direct onze hulp nodig?

Promentis helpt jou bij het doorbreken van de negatieve vicieuze cirkel in gebruik én gedrag. Wij begeleiden jou naar een leven vrij van verslaving en obsessief gedrag zodat je jezelf leert accepteren.