Mindfulness

Laat je ego varen

Mindfulness is een eeuwenoude meditatievorm (mediteren) waarin je de kunst beoefent om in het hier-en-nu met volle aandacht aanwezig te zijn. Bij Mindfulness leer je om met je aandacht in het heden te zijn met alles wat er op dat moment is; zonder oordeel naar wat je voelt of denkt.

Mindfulness en verslaving 

Dit geldt voor iedereen maar vooral in je verslaving doe je er alles aan om rottige gevoelens niet meer te hoeven voelen. Je wilt deze continu wegdrukken. Dit doet iedereen op zijn eigen manier. De een zoekt afleiding in binge watching, gamen, relaties, seks, gokken. De ander verdoofd de gevoelens door blowen, alcohol, ketamine, cocaïne, medicatie, adrenaline etc. De ander verplaatst de pijn door auto-mutileren of handen kapotslaan op de muur of komt continu in vechtsituaties, etc.

Je kan het zo gek niet bedenken of de mens heeft iets gevonden om te kunnen vluchten wat uiteindelijk leidt tot zeer dwangmatig gedrag en kom je ineens tot de ontdekking dat je hier slaaf van bent (ver'slaafd’).

Ondertussen heb je zo veel van die rotgevoelens (boosheid, angst, verdriet) opgekropt dat wanneer de werking van het middel stopt kunnen deze gevoelens wel tien keer zo hard terugkomen. Dit is zo confronterend dat je dit weer nog harder probeert te onderdrukken en gaat je verslaving groter en groter worden.

 

"Mindfulness is een techniek die wetenschappelijk is bewezen en werkt voor heel veel symptomen maar met name voor mensen met pijn, angst, vermoeidheid, depressie en verslaving."

 

Mindfulness zorgt ervoor dat je bewust wordt van het moment, zoals het is en niet zoals jij het graag wil hebben. Dus zonder oordeel! Dat betekent ook dat je bij Mindfulness juist naar alle rotgevoelens gaat kijken en daar niet voor vlucht. Hierdoor kan jij leren omgaan met deze gevoelens en kan je met behulp van Mindfulness jouw verslavingspatroon leren doorbreken.

Mindfulness, onderdeel van de dag

Elke ochtend starten we de dag met een rustige ochtendwandeling en een Mindfulness moment waar ook inspirerende teksten gelezen worden die jou kunnen helpen te focussen op jouw eigen pad.

Daarnaast geven we spiritualiteit. Bij ons betekent dat: weer zin krijgen om op te staan, zin in het leven, zin in de dag, weten waar je vrolijk van wordt. Dit valt niet mee want in een verslaving, depressie, angst, agressie (en noem maar op) is er een grote kans dat je spiritueel gebroken bent; wie ben ik en wat heeft het allemaal eigenlijk voor zin?

Via meditaties, visualisaties, expressie, muziek, creatie, schreeuwen, natuur, etc. Willen wij samen met jou ontdekken waar jij innerlijk blij van wordt, of in ieder geval een stap zetten in de richting dat je weet hoe je het kan gaan ontdekken Zes weken is bij zingeving namelijk een start, maar genoeg voor een goede start.

Namasté

Veel mensen die naar een afkickkliniek gaan vragen hulp in hun leven omdat ze gewoon even niet meer weten hoe ze verder moeten gaan. Hun eigen manier werkt niet en ze lopen vast. Dit doet wat met je eigenwaarde. Je kan jezelf echt gaan zien als een mislukkeling, een zwak persoon.

Door jouw gedrag (verslaving met liegen, bedriegen, manipuleren, depressie, agressie, angsten, jezelf haten, etc.) kan je jouwzelf, of de ander, niet meer als een mooi en prachtig persoon zien. Zo zien wij dat niet. Echt iedereen kan namelijk in het leven vastlopen. Het is juist heel krachtig dat je hulp durft te vragen. In India en omstreken gebruiken ze de Namasté groet.

Mindfulness

Laat je EGO varen

Hierbij kijk je door het gedrag van de persoon heen en groet je de persoon onder al dat gedrag. En onder al dat gedrag zit altijd een mooi en waardevol persoon. Hetzelfde geldt ook voor jou: want onder al jouw gedrag schuilt een mooi, warm en liefdevol persoon; ook al zie je dat zelf soms even niet.

Dit voel je bij je hart, dus de handen gaan voor je hart. Je gedachtes hebben vaak wel oordelen over jezelf en de ander; dus je hoofd gaat naar beneden en laat je hart spreken. Namasté: de liefdevolle en mooie persoon in mij groet de liefdevolle en mooie persoon in jou. Je laat voor even je EGO varen en je toont respect voor de ander.

Mindfulness GGZ 2