Suzanne, voedings- en leefstijldeskundige

Interview

Voeding is voor mij kunst! De kunst van het mooi en lekker maken en het uitnodigen tot eten. De basis is wat de natuur geeft en dat is alles wat een mens nodig heeft. Dat gaat voor mij van bodem tot bord en terug naar de bodem om de natuur weer te voeden. Voeding voedt niet alleen je lichaam, maar ook je geest en je emoties en kan daardoor heel therapeutisch werken. Even belangrijk: Eten verbindt!

 

Meer verhalen?
< Lees interviews met andere medewerkers!

Ik stel mij graag aan je voor!

Ik ben Suzanne en werkzaam bij Promentis als voedings- en leefstijldeskundige. Voor mij is voeding de basis voor herstel zodat cliënten op alle vlakken een gezonder leven kunnen leiden.

Hoe ben je bij Promentis terechtgekomen?

Via een oud-collega kreeg ik te horen dat er behoefte was aan expertise in voeding en leefstijl bij Promentis. Omdat ik zo in het belang van voeding geloof, heb ik meteen gereageerd.

Waarom heb je gekozen voor een baan in de verslavingszorg?

In de groep verslaafden is veel destructiviteit aanwezig. Verslaving komt vaak voort uit een gebrek aan zelfacceptatie, zingeving van het leven en het onvermogen om liefde toe te laten zowel voor jezelf als anderen.

Een positieve leefstijl met aandacht en waardering voor voeding kan bijdragen aan een duurzaam herstel. Dat wil ik graag stimuleren.

 

"Men wordt bewuster van het belang en de invloed van voeding op het herstel"

 

Waar haal jij de meeste voldoening uit in je werk?

Ik hou van mensen en gun vooral onze cliënten dat ze zich in het leven op een positieve manier kunnen ontwikkelen. Eten is een basisbehoefte, zonder eten ga je dood, maar het is zoveel méér. Eten en ook koken is verbinding, genieten, je sterk en energiek voelen. Voeding is een van de bouwstenen van een gezonde leefstijl. Daar hoort ook ‘reinheid, rust en regelmaat’ bij. En beweging, natuurlijk.

Cliënten krijgen meer feeling bij eten, ze eten gevarieerder en genieten van het samen eten met hun mede-cliënten.

Mijn passie voor voeding komt voort uit mijn liefde voor Moeder Natuur en de voeding die ze geeft. Tot mijn plezier heb ik samen met cliënten bij Promentis een tuintje mogen inrichten. Om te zorgen dat zaadjes zich ontwikkelen tot planten hebben ze net als mensen zorg, liefde en aandacht nodig.

Wat is jouw visie op langdurig herstel?

Cliënten leren om beter voor zichzelf te zorgen o.a. door betere voeding en een gezondere leefstijl.

Zorgdragen voor de basisbehoeften waaronder goede voeding en gezonde leefstijl, maakt de weg naar een duurzaam herstel realistischer. Ik ben voor een praktische aanpak die je meteen kan toepassen in je eigen leven.

Wat maakt Promentis een fijne plek om te werken?

We hebben allen vele mogelijkheden om onze eigen expertise uit te dragen, waardoor we een pallet aanbieden waarin iedereen zichzelf kan vinden. Wat ik heel sterk vind aan onze jonge dynamische organisatie is dat we heel vernieuwend zijn; we ontwikkelen onszelf voortdurend en zijn flexibel. We hebben een duidelijke koers, of het nu stormt of mooi weer is, we zijn continu opzoek naar afstemming. Daardoor sluiten we goed aan bij de behoeften van de cliënt.

Waarom ben jij voedingsdeskundige geworden?

Voeding is voor mij kunst! Van hoe het eruit ziet en hoe je het bereidt tot aan hoe je jezelf voedt; je bent wat je eet. Door voeding leer ik mensen beter kennen en voeding verbindt. Voeding kan therapeutisch werken en dat is wat mij voedt!

Wat is de grootste uitdaging als voedingsdeskundige?

Ik vind het een uitdaging om bewustwording te creëren over (gezonde) voeding en voeding die bij je past. De grootste uitdaging voor de cliënten is om de ervaring en de kennis die ze hebben opgedaan tijdens de behandeling thuis voor te zetten en niet te verzanden in het oude eetpatroon.

Wanneer kunnen cliënten jou tegenkomen?

Ik ben overal in de kliniek te vinden en natuurlijk kun je mij ook vinden in de keuken tijdens kookclinics en tussen de eetbare planten.

Kun je een gemiddelde werkdag als voedingsdeskundige beschrijven?

Ik houd me bezig met alles op het gebied van voeding; het opzetten en ontwikkelen van nieuwe voedingsconcepten, de financiën, gedragingen rondom het eten, bijbehorende 'kitchen-duties' en het plezier van het eten met mensen delen. Hiermee sla ik een brug tussen voedingsgedrag en het team.

Wat zou je een cliënt willen meegeven die op zoek is naar hulp?

Vergelijk klinieken, lees wat therapeuten je kunnen bieden en kies wat je het meeste aanspreekt. Wat Promentis onderscheidt, is: detox, 6-weekse behandeling én nazorg onder één dak. Dat zorgt voor rust, wat de kans dat de behandeling aanslaat vergroot.

 

Suzanne, Voedings- en leefstijldeskundige Promentis

Direct onze hulp nodig?

Promentis helpt jou bij het doorbreken van de negatieve vicieuze cirkel in gebruik én gedrag. Wij begeleiden jou naar een leven vrij van verslaving en obsessief gedrag zodat je jezelf leert accepteren.