Ik stel mij graag aan je voor!
Ik ben Lindsey en ik ben als psycholoog werkzaam bij Promentis.
Hoe ben je bij Promentis terechtgekomen?
Ik ben bij Promentis terecht gekomen nadat een oud-collega mij wees op een online vacature. Bij de eerste kennismaking met Promentis voelde ik me meteen thuis en wilde ik er graag aan de slag.
Waarom heb je gekozen voor een baan in de verslavingszorg?
Tijdens mijn opleiding psychologie liep ik stage op de verslavingsafdeling, dit was tevens mijn eerste kennismaking met de verslavingszorg. Tijdens deze stage heb ik mogen ervaren hoe het is om naast de cliënt te mogen staan en hem of haar te mogen begeleiden bij de start van een nieuw leven in herstel. Dit is wat mij is blijven trekken in de verslavingszorg en waarom ik nog steeds met veel plezier naar het werk kom.
"Ik ben dan ook erg trots wanneer ik cliënten deze stappen zie zetten en enkele weken later de kliniek uit te zien lopen"
Wat vind je het mooiste aan je werk/waar haal je de meeste voldoening uit?
Wat ik mooi vind aan mijn werk is om samen met de cliënt te kijken naar waar ze naar toe willen en hoe ze daar kunnen komen. Vaak komen cliënten in de eerste dagen van hun opname bij mij en geven aan dat ze hun oude leven niet meer voort willen zetten. Echter weten ze vaak niet wat een nieuw leven precies inhoudt en welke stappen ze moeten zetten. Ik vind het belangrijk om samen met cliënten deze stappen uit te zoeken en deze ook te zetten. Ik ben dan ook erg trots wanneer ik cliënten deze stappen zie zetten en enkele weken later de kliniek uit te zien lopen. Hier haal veel voldoening uit.
Wat is jouw visie op langdurig herstel?
Voor mij is langdurig herstel het maken van keuzes die goed voor je zijn op lange termijn. De keuze om niet meer te gebruiken of andere dingen te doen die niet helpend voor je zijn, waardoor er weer ruimte ontstaat in je leven om je bezig te houden met relaties, zelfontwikkeling en andere doelen in je leven.
Wat maakt Promentis een fijne plek om te werken?
De huiselijke sfeer in de kliniek vind ik erg fijn. Door de verschillende honden die er rondlopen, regelmatig ook die van mij, wordt deze huiselijke sfeer versterkt. Ook zijn nieuwe ideeën altijd welkom en is er een prettig contact met collega's.
"Nieuwe ideeën altijd welkom en is er een prettig contact met collega's"
Waarom ben jij psycholoog geworden?
Ik wilde graag in de zorg gaan werken, met name in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens mijn HBO-opleiding vond ik met name het vak psychologie erg interessant en wilde ik daar graag meer van weten. Wat mij blijft trekken aan het vak is het samen met cliënten uitzoeken wat er gebeurt en hoe dit aan te pakken, het lijkt soms op het leggen van een puzzel.
Wat is de grootste uitdaging als psycholoog?
Mijn grootste uitdaging als psycholoog is om de cliënt zelf te laten doen en denken. Vaak merk ik op dat ik te snel wil waardoor ik wat stappen oversla die wel belangrijk is. Dus soms moet ik mijn eigen 'handrem' even aantrekken en wat meer achterover gaan zitten.
"De huiselijke sfeer in de kliniek vind ik erg fijn!"
Kun je een gemiddelde werkdag als psycholoog beschrijven?
Mijn dag begint om 8:00 uur, onder het genot van een kopje thee lees ik mijn email en de overdracht van de avond daarvoor. Vervolgens zitten we met het gehele team een half uur samen om de bijzonderheden van de dag daarvoor en de komende dag te bespreken.
Om 9:00 uur begint het behandelprogramma en in de ochtend geef ik, samen met een collega, twee groepssessies. Aan het einde van de ochtend heb ik een individueel gesprek en voordat ik ga lunchen heb ik nog wat tijd om wat administratie bij te werken.
Om 12:30 heb ik een half uurtje lunch samen met mijn collega's. En na de lunch heb ik een intake met een cliënt die klinische behandeling voor verslaving nodig heeft. Voor mij bestaat de intake uit een gesprek met de cliënt, overleg met de regiebehandelaar en tijd om het verslag uit te typen.
Aan het einde van de middag heb ik nog een individueel gesprek met een cliënt om vervolgens om 17:00 mijn werkdag af te sluiten met een half uur overleg met de avonddienst.
Waar/wanneer gaan cliënten jou tegenkomen?
Wanneer cliënten een interne detox volgen, zullen ze mij daar al tegenkomen. Een paar keer per week verzorg ik een groepssessie bij de detoxgroep, als introductie op wat kunnen ze verwachten in behandeling en om stil te staan bij wat verslaving en herstel inhoudt. In het behandelprogramma komen ze mij tegen bij verschillende (doordeweekse) groepssessies en daarnaast ben ik ook de individueel behandelaar van een aantal cliënten. Zij zullen mij een aantal keer per week een op een spreken. Daarnaast ben ik ook degene die je af en toe rond ziet rennen, want dan heb ik weer iets bedacht en denk dat even snel tussendoor te kunnen uitvoeren. Regelmatig word ik vergezeld door mijn hondje Chevre, die dan ook aanwezig is bij de sessies en graag wat aandacht ontvangt.
Wat zou je een cliënt willen meegeven die op zoek is naar hulp?
De eerste stap is erkennen dat je hulp nodig hebt en deze ook vragen. Dit is geen makkelijke stap, maar wel de belangrijkste. Als je opmerkt dat je hulp nodig hebt, wacht dan niet te lang met deze vragen. Dit kan zowel bij een zorginstelling, maar ook bij personen uit je omgeving.
Lindsey, Psycholoog Promentis
Direct onze hulp nodig?
Promentis helpt jou bij het doorbreken van de negatieve vicieuze cirkel in gebruik én gedrag. Wij begeleiden jou naar een leven vrij van verslaving en obsessief gedrag zodat je jezelf leert accepteren.
Ik wil hulp bij
Over Promentis
Maak een afspraak
Kazernelaan 101, gebouw 27 & 37, 6006 SP Weert | 0413-820428 | info@changesggz.nl