Afhankelijkheidsrelatie

Afhankelijkheidsrelatie betekent dat je iets of iemand van buiten jezelf om nodig hebt, bijvoorbeeld om een prettig en fijn gevoel te krijgen. Je kunt alcohol of drugs nodig hebben om je gevoelens te onderdrukken. Je kunt verslaafd raken aan gokkengamen of internetten om je niet eenzaam te voelen. Je kunt ook emotioneel afhankelijk raken van je partner, vader of moeder. Het kan zijn dat je iemand zijn liefde, goedkeuring of aandacht voortdurend nodig hebt om je goed te voelen. Ben jij of ken jij iemand die zich in een afhankelijkheidsrelatie bevindt? Neemt contact met ons op en lees hieronder verder.

Hoe herken ik een afhankelijkheidsrelatie?

Een afhankelijkheidsrelatie kan ontstaan doordat iemand afhankelijk is van iemand zijn liefde, goedkeuring of aandacht. Doorgaans komt deze behoefte voort uit erkenning. Het kan voorkomen dat je jezelf volledig verliest in een relatie, waardoor je je enkel goed voelt door de goedkeuring of aandacht van de ander. Je hebt al jouw geluk in de handen van bijvoorbeeld je partner gelegd. Je hebt steeds meer en overtuigender bewijs nodig dat diegene van je houdt. Je vertoont pleasegedrag en je cijfert jezelf weg. Je legt de lat steeds hoger voor jezelf om aan andermans verwachtingen te voldoen, zodat je de goedkeuring krijgt die je zoekt. Je voelt je steeds onzekerder en leidt niet meer je eigen leven. Je verliest controle over je eigen gevoelens. Herken jij jezelf of iemand anders hierin? Promentis biedt hulp. Neemt contact met ons op, je bent niet alleen!

Oorzaken van een afhankelijkheidsrelatie

Elke afhankelijkheidsrelatie kan een verschillende oorzaak hebben. De een kan bijvoorbeeld aanleg hebben om een verslaving/afhankelijkheid te ontwikkelen. Met aanleg bedoelen we dat je een ingrijpende gebeurtenis in het verleden of heden hebt meegemaakt. Hierbij kun je denken aan mishandeling, misbruik, pesten of buitengesloten worden. Het komt ook voor dat er geen aanleiding is tot een verslaving/afhankelijkheid. In beide gevallen kunnen we je bij Promentis helpen.

Ik zoek hulp!

Ben jij of ken jij iemand in een afhankelijkheidsrelatie en zoek je hulp? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. Promentis biedt behandeling op maat aan. Tijdens een intakegesprek met een psycholoog wordt gekeken welke behandeling het beste bij jou past. Kliniek Promentis biedt het volgende aan:

  • Opname in een kliniek in Weert
  • Detox mogelijkheden in de kliniek in Weert
  • Community Groep (bij terugkeer uit kliniek)

Via Changes GGZ waar wij onder vallen kan je bovendien terecht in een van de andere klinieken en behandellocaties (bij jouw intake stemmen we af wat de beste optie voor jouw situatie is):

  • Opname in de kliniek in Zuid-Afrika
  • Aanmelding voor ambulante (dag)behandeling in Breda

"Ik heb een fijne, maar moeilijke tijd gehad in de kliniek, de begeleiding was heel erg goed, van zowel de behandelaren als van de RA’s, de betrokkenheid was groot en het maakte dat ik me er erg thuis heb gevoeld."

Peggy

"Ik vond het erg prettig dat er naast verslaving ook aandacht werd besteed aan persoonlijkheid, de staff is ook zeer bekwaam in mijn optiek en er is goed nagedacht over het programma."

Marc

"Ik ben iedereen ontzettend dankbaar voor alle goede steun, zorg, hulp! Jullie doen er alles aan om het allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen! Ik heb er heel veel aan gehad om hier te mogen zijn!"

Stefan

"Ik ben blij dat ik deze stap in m'n leven heb gemaakt, ik heb de juiste hulp gekregen en er wordt echt naar jou als persoon gekeken."

Kristel

"Voelde me echt als mens behandeld en ben heel blij dat ik via Promentis hersteld ben. Er was veel persoonlijke aandacht voor mij en de tools die ik meegekregen heb kan ik nu goed toepassen in mijn dagelijks leven."

Peter

"Het programma is perfect afgestemd en ingedeeld. Het leven in een community is zo onwijs bijzonder en leerzaam geweest voor mij. Ik ben weer blij met mezelf en het leven en ik geniet weer van de kleine dingen. Ik ben zo dankbaar en het is echt prachtig werk dat jullie hier verrichten!"

Maaike