Eetstoornis

Eetstoornis i.c.m. verslaving

Wanneer er naast een eetstoornis andere problemen op de voorgrond liggen (verslaving, gedragsproblematiek, angst, etc.), is het mogelijk om bij ons in behandeling te komen.

Over eetstoornis:

Wat is een eetstoornis?

Hoe herken je een eetstoornis?

Welke typen eetstoornissen zijn er?

Oorzaken eetstoornis

Eetstoornis als hoofddiagnose?

Promentis biedt zelf op dit moment nog geen behandelingen aan wanneer de hoofddiagnose specifiek een eetstoornis betreft. Changes GGZ kan jou hier verder bij helpen. Dus ben jij op zoek naar hulp voor een eetstoornis? Naam dan contact op met Changes GGZ via het telefoonnummer 088 242 6437 of bezoek de eetstoornis pagina op de website van Changes GGZ.

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis kan een gevolg zijn van psychische problemen. Je kunt het herkennen aan afwijkend eetgedrag. Vaak denkt men hierbij aan ondergewicht, maar er speelt meer. Sociale media is tegenwoordig een vast onderdeel van ons bestaan. Slechts ideale plaatjes worden online gezet, waardoor ons zelfbeeld kan vervormen. Het wordt problematisch als men hierdoor een negatief zelfbeeld ontwikkelt, met als gevolg een eetstoornis. Zowel vrouwen als mannen kunnen hiermee te maken krijgen, maar hoe herken je dit nou? Lees hieronder verder.

Hoe herken je een eetstoornis?

In de praktijk komen we regelmatig tegen dat mensen met

eetproblemen perfectionisme nastreven en de lat onrealistisch hoog leggen voor zichzelf. Men denkt voortdurend aan wat anderen van hen vinden en zijn geneigd anderen te 'pleasen'.

Herken jij je in onderstaand?

  • Je bent voortdurend bezig om af te vallen
  • Je hebt een vervormd lichaamsbeeld
  • Je sport overmatig om niet aan te komen
  • Je gebruikt laxeermiddelen/overgeven
  • Je bent bang om ‘dik’ te worden
  • Je ontwikkelt meer lichamelijke klachten
  • Je eet niet graag met of bij andere mensen
  • Je wisselt eetbuien af met streng lijnen

Eetstoornis, welke vormen zijn er?

Elke eetstoornis uit zich op een verschillende manier. Het kan ervoor zorgen dat iemand te veel eet, te weinig eet, of dat er een wisselend patroon is (overeten, overgeven, overmatig sporten, etc.). Bij Promentis leveren we graag maatwerk, daarom hangt het type behandeling af van het type eetstoornis.

  • Boulimia
  • Anorexia
  • Overeten
  • Overmatig sporten om af te vallen

Wat zijn de oorzaken van een eetstoornis?

Psychische problemen zijn vaak onderliggend aan een eetstoornis. Het kan voorkomen dat men niet goed om kan gaan met zijn of haar emoties, waardoor een uitvlucht naar eten een voor de hand liggende keuze is. Het kan ook zijn dat men geen grip op zijn of haar leven kan krijgen en een andere uitweg zoekt, namelijk eten & afvallen.

Van psychische stoornis tot eetstoornis:

  • Perfectionistische levensstijl (dwang)
  • Emotionele gebeurtenissen (scheiding)
  • Mishandeling of verwaarlozing
  • Lichamelijk geweld
  • Taboe op seksualiteit
  • Seksueel misbruik

Hoe kan een eetstoornis behandeld worden?

Je bent in een neerwaartse spiraal beland en dit in je eentje oplossen is moeilijk. In het begin ben je nog sterk, waardoor je denkt dat je de eetproblemen zelf kunt oplossen of dat het overwaait. Wellicht herken je jezelf in bovenstaand en ben je zelf al bezig geweest met het oplossen van je problemen, maar is dit nog niet gelukt. Wacht niet langer en neem contact met ons op. Promentis kijkt graag met je mee waar het probleem naast jouw eetstoornis vandaan komt en hoe we je hierbij kunnen helpen. We bieden een uitgebreid psychotherapeutisch programma waarmee we nagenoeg iedereen kunnen ondersteunen.

Eetstoornis niet als hoofddiagnose

Wil jij je aanmelden voor jouw eetprobleem neem dan eerst telefonisch contact met ons op via: 0413-820428. Promentis overlegt graag met jou wat de mogelijkheden zijn.

Promentis biedt zelf op dit moment nog geen behandelingen aan wanneer de hoofddiagnose specifiek een eetstoornis betreft. Changes GGZ kan jou hier verder bij helpen. Dus ben jij op zoek naar hulp voor een eetstoornis? Naam dan contact op met Changes GGZ via het telefoonnummer 088 242 6437 of bezoek de eetstoornis pagina op de website van Changes GGZ.

Wij gaan jou helpen!

Maak kennis met ons team van zorgprofessionals die jou gaan helpen naar een leven zonder drang en verslaving.
Bekijk hier ons gehele team van behandelaren in Nederland!

Olivier Middendorp Psycholoog

Olivier

Psycholoog
Koen Penterman Sociotherapeut

Koen

Sociotherapeut
Lori Maatschappelijk werker

Lori

Maatschappelijk werker
Babette changes ggz weert

Babette

Maatschappelijk werker